PARK AVENUE RESIDENCE

New York, NY

By changing the layout of this 2,100 sf, 4-bedroom Park Avenue apartment, we transformed a disoriented apartment from a dark warren of small rooms and corridors to a more open and gracious living space better suited to a young family. The original circuit of hallways between the living spaces and bedrooms prevented natural light from reaching deep into the interior.

We created openings from room to room along the perimeter wall and opened the entry vestibule to expand living space. Each room has its own boundary, but the main spaces each face one another along large openings creating the feeling of an open plan. The openings along the exterior perimeter walls allow spaces to borrow windows from adjacent rooms, increasing the sense of spaciousness.

In the original kitchen, an abandoned gas meter and piping was hung from a column in the center of the room at a height of a little over six feet and could not be relocated – making it both unsightly and difficult to work around. We designed an island around the column and added custom millwork ceiling panel with an abstract lighting array to hide the gas works.

Mid-century modern interior decor complements the signature Park Avenue traditional apartment architecture. The interiors feature a wood burning fireplace from with stone mantle from AR Asta and Sons Fireplaces, tile from Complete Tile, door hardware from Baldwin and Benjamin Moore paint.